Uczta Gospodarza – Czyli jak uwieść Gospodynię! ;-) BURGER I FRYTKI Z CUKINII

16444076_1227591023985210_508294883_o

Podlaski gospodarz dobrze o tym wie, że przez żołądek trafimy do serca, a z takim arsenałem, nawet tym niedostępnym miękną nogi 😉
Długie, zimowe wieczory to doskonały moment  na kombinowanie, urozmaicanie i niespodzianki – i to wszystko udało mi się zawrzeć w jednym przepisie;-)
Historia tego dania sięga Maja 1997 roku, kiedy to niejaki Tadek zechciał sprawić niespodziankę swojej ukochanej. Korzystając tylko z tego co zrodziło jego gospodarstwo, puścił wodze fantazji…

UCZTA GOSPODARZA CZYLI DOSKONAŁY, SWOJSKI BURGER Z FRYTKAMI Z CUKINII I PIECZARKAMI!
SAŁATKA Z INDYKIEM WIDOCZNA NA ZDJĘCIU WKRÓTCE NA BLOGU. JEST TAK REWELACYJNA, ŻE WYMAGA OSOBNEGO WPISU 😉

16389017_1227591060651873_430226677_o

Składniki na 4 burgery:

Burger:
4 chrupiące, świeże, zwykłe bułki (będą sto razy lepsze niż te gotowe do burgerów z supermarketu)
Kark wołowy mielony – 400 g
Sałata 8 listków
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
łyżeczka pieprzu
łyżeczka papryki chili
4 łyżki majonezu
4 łyżki sosu pomidorowego/chili/
2 łyżki masła
Pieczarki:
Na pieczarki podaję osobny sposób przygotowania, gdyż od nich wiele zależy, a przygotowane w ten sposób smakują jak nie z tej ziemi 😉
250 g pieczarek – najlepiej brązowe
0,5 cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki oliwy z oliwek
Pęczek pietruszki
Sól, pieprz

Frytki z cukinii:
1 średnia cukinia
2 jajka
0,5 szklanki mąki
szklanka bułki tartej lub panierki Panco – ja używam panierki- frytki są bardziej chrupiące
łyżeczka papryki
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki pieprzu
łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki tymianku
oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Kark wołowy mielimy 2 razy, lub raz na drobnym sitku po czym wkładamy do miski. Przyprawiamy solą, papryką i pieprzem. Na patelni z masłem podsmażamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę do której dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula się już ładnie zeszkli wrzucamy zawartość patelni do miski z mięsem. Starannie mieszamy po czym wyjmujemy zawartość na deskę do krojenia. Proszę się nie martwić, że w przepisie nie ma jajka i bułki tartej –  to nie są kotlety mielone tylko burgery – będą idealne! Rozgniatając mięso ręka na cienki placek, okrągłym naczyniem, o średnicy naszych bułek wycinamy 4, ładne kotlety.

W między czasie robimy frytki, myjemy cukinię i kroimy ją w równe, podłużne paski. Do jednej miski wsypujemy mąkę, do drugiej wybijamy jajka a do następnej wsypujemy bułkę tartą lub panierkę panco, sól, pieprz, oregano, tymianek i paprykę. Teraz postępujemy tak jak z kotletami schabowymi, taczamy frytki w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce z przyprawami. Po tym wszystkim układamy nasze frytki we wcześniej przygotowanej blaszce która powinna być wysłana papierem do pieczenia i skropiona oliwą z oliwek. Tak przygotowane frytki pieczemy przez ok 25 min w piekarniku góra dół, nagrzanym do 210 stopni.

Wracamy do burgerów….
Teraz potrzebujemy dwie patelnie – jedna może być po cebuli, zrobimy w niej pieczarki. Wrzucamy do niej cebulę, dolewamy odrobinę oleju i mieszamy aż się zeszkli. Następnie podkręcamy temperaturę prawie na maksa i dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Temperatura musi być bardzo wysoka gdyż chcemy usmażyć nasze pieczarki a nie ugotować.  Należy jednak pamiętać o ciągłym ich mieszaniu. Gdy będą już złote dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę oliwy z oliwek, natkę pietruszki, pieprz i sól. Starannie mieszamy i po minucie zdejmujemy z patelni.
Drugą patelnię rozgrzewamy również do czerwoności, po czym wkładamy na nią nasze burgery. Nie dodajemy żadnego oleju, trzymamy ok 2 minuty z jednej strony i 2 minuty z drugiej. Muszą się ładnie zarumienić, wręcz delikatnie przypalić.
Gdy zdejmiemy kotlety na deskę, aby trochę odpoczęły, na tę samą patelnię wkładamy nasze bułki, przekrojone na pół, spodem do góry. Czekamy chwilę aby się zarumieniły i zdejmujemy.

Spody bułek smarujemy sosem pomidorowym lub chili, następnie majonezem. Teraz układamy liść sałaty, następnie nasze kotlety, podsmażone pieczarki i przykrywamy drugą połówką bułki. Owszem, jest to skromny burger, ale proszę mi uwierzyć, że za razem doskonały.

Burgery podajemy z frytkami i zimnym piwem. Do tego pasuje sałatka widoczna na zdjęciach, na którą przepis wkrótce.

Powodzenia i smacznego! 😉

16442927_1227591047318541_778673600_o 16409620_1227591020651877_1615365880_o 16409052_1227591093985203_1904213818_o

Inni polubili także przepisy na:

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *