Boeuf Stroganow

strogonow-1

Może nie zupełnie podlaski ale za to niezwykle wyjątkowy. Boeuf Stroganow czyli połączenie kuchni francuskiej oraz rosyjskiej. Smażona polędwica wołowa, gotowana razem z sosem. Idealnie wpasowuje się w klimat kuchni podlaskiej i znakomicie nadaje się na niedzielny obiad. Oto przepis:

Składniki:

500 g dobrej jakości wołowiny, np polędwica wołowa, rostbef
1 łyżka mąki pszennej 
klarowane masło do smażenia
1 cebula posiekana w kostkę
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
200 g przecieru pomidorowego (passata)
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
300 gram pieczarek
1 duża papryka
2 ogórki kiszone
4 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę wielkości kęsa po czym oprószamy je mąką. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy mięso, dokładnie mieszając. Po kilku minutach przekładamy je do rondla. Na patelnię dodajemy cebulę i szklimy ją przez ok 5 min. Następnie na patelnię dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy go razem z cebulą, po chwili dolewamy 1/4 szklanki wody – zagotowujemy. Zawartość patelni przekładamy do rondla, dodajemy przecier pomidorowy, liść laurowy i ziele angielskie. Dolewamy wodę tak aby zakryła mięso i gotujemy na małym ogniu przez ok 1,5 godz, tak aby mięso było miękkie.

Następnie dodajemy słodką i ostrą paprykę w proszku, musztardę i doprawiamy do smaku pieprzem i solą – dokładnie mieszamy. Dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Pieczarki również dodajemy do rondla, lecz wcześniej należy pokroić je w paski i podsmażyć na maśle. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, podsmażamy na tej samej patelni i wrzucamy do strogonowa. Na końcu dodajemy 4 łyżki śmietany, należy wymieszać ją w osobnym naczyniu z odrobiną wywaru po czym wlać do garnka.

Gotowego strogonowa podajemy z dodatkiem białego ryżu, kaszy lub po prostu z pieczywem – i tą wersję lubię najbardziej;-)

Smacznego:-)

20161119_183358

Inni polubili także przepisy na:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *