1. Przenieś swój stek do temperatury pokojowej, niech sobie poleży i „oddycha” przez jakiś czas. Traktuj go jak butelkę dobrego, czerwonego wina.
2. Dokładnie osusz stek papierowym ręcznikiem.
3. Dopraw go świeżo mielonym pieprzem i grubą solą.
4. Patelnię z grubym dnem umieść na dużym ogniu i porządnie ją nagrzej. Bądź cierpliwy!
5. Na silnie rozgrzanej patelni umieść swój kawałek mięsa. Nie ruszając go trzymaj przez 2 minuty na jednej stronie, po czym przewróć na drugą i trzymaj kolejne 2 minuty. Musimy zamknąć w nim cały aromat. Powinien ładnie się zarumienić z obu stron, tak samo zrobić z bokami steka – przytrzymując go szczypcami po kilkanaście sekund z każdej strony.
Teraz zmniejszamy ogień i na patelnię dodajemy łyżkę masła, gałązkę rozmarynu i czosnek. Polewając mięso masłem trzymamy kolejne dwie minuty z każdej strony. Łącznie po 8 minutach (4 minuty na dużym ogniu i 4 minuty na małym) stek powinien być „medium” czyli średnio wysmażony.
6. Zdjąć stek z patelni i odstawić na 3-5 minut przed podaniem.