Sernik aksamitny – Puszysta rozkosz!

IMG_20170123_145452

Sernik aksamitny to niezwykle dostojne ciasto, które na stałe zagościło w mojej kuchni. Jest to deser, który doda kwintesencji naszym przyjęciom, a renomę gospodarza podniesie do poziomu Hollywood! 😉 I wszystko to powstało w małej, podlaskiej chatce, z puszystego twarogu – od puszystej krowy, którą w sierpniowej, porannej rosie wydoiła pewna puszysta pani 😉

Jeśli nie macie dostępu do oryginalnych, podlaskich produktów – nie przejmujcie się, twaróg Présidenta też zda egzamin – tylko poszukajcie w sklepie puszystej ekspedientki 😉

Sernik aksamitny – Puszysta rozkosz

IMG_20170123_145653

Składniki:

Spód:
Herbatniki twarde typu „petitki” ok 15 szt

Masa serowa:
8 jajek
1 kg twarogu (Président, Mlekowita itp.) zmielony 3krotnie
100 g masła dobrej jakości  – roztopionego
1,5 szklanki cukru
Opakowanie cukru waniliowego (16 g)
Opakowanie budyniu waniliowego  (40 g)
2 łyżki mąki pszennej
250 ml śmietany kremówki 30%

Przygotowanie:

Śmietanę schłodzić, reszta składników powinna być w pokojowej temperaturze.

Przygotować blachę (u mnie była to tortownica o średnicy 27 cm i wys 6 cm) Może to być blacha prostokątna, lecz należy pamiętać, że jej pole musi wynosić ok 580 cm, czyli wym. np 29 cm / 20 cm.
Blachę należy owinąć z zewnątrz folią aluminiową – gdyż sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej,  w środku wyłożyć papierem do pieczenia i herbatnikami. Należy zrobić to starannie, jeden przy drugim aby nie było szczelin.

Przygotowujemy 3 miski do ubijania. Oddzielamy żółtka od białek i ubijamy białka ze szczyptą soli- pamiętając o tym by miska była sucha. Gdy białka będą już sztywne i nie wypadną po odwróceniu miski, należy dokładnie wyczyścić widełki miksera i w następnej misce ubić śmietanę. Podobnie jak białka musi być sztywna (nie wolno jej ubijać zbyt długo, gdyż efekt będzie odwrotny).
Teraz zabieramy się za żółtka, ubijając je na gładką, puszystą masę. Stopniowo wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ucierając do momentu aż się rozpuści. Następnie partiami dodajemy twaróg, cały czas miksując, roztopione masło, budyń i mąkę, Gdy masa będzie jednolita i bez grudek kończymy pracę z mikserem. Na tym etapie do ciasta serowego dodajemy ubite białka i śmietanę, delikatnie mieszając szpatułką.

Teraz wykładamy ciasto do blachy z herbatnikami i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170 st (góra/dół) w kąpieli wodnej przez ok 70 min.
Sernik pieczemy w kąpieli wodnej: kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną a więc w bardzo wysokiej wilgotności. Dzięki parze wodnej sernik piecze się w jednakowym stopniu w każdym miejscu, nawet na środku, a dzięki ubitym białkom ma piankową, delikatną konsystencję

Sernik w trakcie pieczenia znacznie urośnie, lecz później wróci do swojej formy. Nie należy otwierać piekarnika przed końcem pieczenia. Po upieczeniu usunąć kąpiel wodną, a sernik pozostawić w środku aż wystygnie.

Smacznego! 😉

IMG_20170123_145819IMG_20170123_145947

IMG_20170123_145731

Inni polubili także przepisy na:

3 komentarze

    1. Proszę mi uwierzyć, że nie tylko oczy cieszy ten sernik. Podniebienie jest równie wniebowzięte! 😉 A co do wojen… Mogą być na noże 😉 Pozdrawiam!

Odpowiedz na „Trzeci TalerzAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *